Pohánkový dhal s mrkvou a hráškom

7:08

Neviete čo navariť na obed a už vás nudia klasické jedlá, ktoré vyvárate stále dokola? Indický dhal je vždy dobrá voľba. Nie len že je jednoduchý a rýchly na prípravu, ale navyše je plný výživných surovín a hrejivých korenín. Toto jedlo je ako stvorené do chladných zimných dní. A v spojení s ryžou dokonale nahradí mäso aj svojou sýtosťou aj obsahom aminokyselín.
V recepte som použila aj slzovku, ktorú odkedy som vyskúšala, tak z nej pridávam aspoň za lyžicu takmer do všetkých jedál. Ak slzovku ešte nepoznáte a chcete vedieť prečo by ste ju mali vyskúšať aj vy, dočítate sa o nej v tomto mojom článku. 


Na 4 poriadne porcie budete potrebovať:

4 mrkvy nakrájané na tenké plátky
1 hrnček (250ml) zmes pohánka, šošovica, žltý lúpaný hrach, slzovka - tej stačí tak 1-2 PL
1 konzerva lúpaných paradajok
1 cibuľa nakrájaná na drobno
3-4 prelisované strúčiky cesnaku
150g mrazeného hrášku
2 ČL horčicové semienka
korenie tandoori masala (alebo garam masala) - asi 1-2 ČL
kajanské korenie
čerstvá petržlenová vňať - viac by sa hodil čerstvý koriander, ale ja som nemala
soľ
2 PL olivový olej

  • Do hlbšej panvice dáme zohriať olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu do sklovata.
  • K cibuli pridáme mrkvu a chvíľku ešte restujeme. Potom vsypeme horčicové semienka a koreniny, nech sa rozvoňajú.
  • Celé podlejeme konzervou paradajok a vmiešame všetky ostatné suroviny okrem mrazeného hrášku a petržlenovej vňate. 
  • Podlejeme 2 hrnčekmi vody a necháme variť na miernom plameni asi 20 minút. Ak sa vyparí všetka voda a zmes je veľmi hustá, ešte podlejeme.
  • Keď už je aj hrach a slzovka dobre uvarená, vmiešame do dhalu aj prepláchnutý mrazený hrášok a posekanú petržlenovú vňať (a ak treba, tak ešte troška vody - dhal by mal mať takú krémovú konzistenciu). Necháme prevrieť a odstavíme. 
  • Podávame s varenou ryžou natural. Dobrú chuť!
Ak vás recept na dhal zaujal kuknite aj tieto recepty:

Tekvicové kari s cícerom
Pohánkové "rizoto" s hlivou a fazuľkou
Dhal zo strúhanej tekvice
Ragú z koreňovej zeleniny so stopkovým zelerom na bielom víne
Dhal s tekvicou hokkaido a šampiónmi


You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky