Dhal s tekvicou hokkaido a šampiónmi

11:43

Hokkaido je druh tekvice sýto oranžovej farby, ktorá sa odpradávna pestuje na Ďalekom východe. Na rozdiel od ostatnýchdruhov tekvíc má hokkaido oveľa pestrejšie využitie. Dá sa okrem krémovej polievky využiť do koláčov, lievancov, na zapekanie, do nátierok, rizota alebo takto na orientálny spôsob na prípravu dhalu.

Hakkaido obsahuje množstvo beta-karoténu, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Ďalej v nej nájdeme vitamíny E, C a niektoré vitamíny skupiny B. Je bohatá aj na draslík, ktorý pomáha znižovať krvný tlak, neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny a má ochranný účinok na sliznicu žalúdka.

A teraz poteším aj vyznávačov diét, tekvice všeobecne majú nízku kalorickú hodnitu. Sú preto vhodné pri redukčných diétach. Je ľahko stráviteľná a nevyvoláva alergie. Na druhej strane však majú tekvice dosť nízky pomer živín - málo sacharidov, málo proteínov a takmer žiadne tuky.


Na 3-4 porcie budete potrebovať:

1/2 menšej tekvice hokkaido
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 PL hustého paradajkového pretlaku
1/2 hrnčeka mix žltý lúpaný hrach, pohánka, červená šošovica
100g šampiónov
kurkuma, kajanské korenie alebo chilly, korenie garam masala
1 PL olivového oleja
morská soľ


Cibuľu si nakrájame na drobno a na olivovom oleji v stredne veľkom hrnci opražíme do sklovata, potom pridáme na plátky nakrájané šampióny a restujeme asi 6 minút. Hokkaido si nakrájame na menšie kocky, šúpať ju netreba. Vložíme do hrnca spolu s koreninami k šampiónom a ešte minútku restujeme, kým sa koreniny nerozvoňajú. Potom vmiešame paradajkový pretlak, premytú zmes strukovín s pohánkou, podlejeme 1 hrnčekom vody a osolíme. Priebežne podlievame vodou, ak je dhal príliš hustý. Varíme kým nie je hrach mäkký, ten sa varí najdlhšie. Podávame s quinoou alebo ryžou natural. Dobrú chuť!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky