Cvikla po burgundsky

11:43

V domácnostiach rozvoniava vianočné pečivo na foodblogoch to tiež dýcha vianočnou atmosférou a receptami. Ja síce tiež na Vianoce, čo to vypekám, ale nie je to žiadna sláva. Navyše tento rok som stavila na overené recepty, lebo na experimentovanie nie je čas ani energia. Ale prichystám aspoň článok, v ktorom vám prezradím odkiaľ som čerpala recepty na vianočné pečenie a ako to celé dopadlo. Nie som totiž vôbec typ na tekéto prplavé pečenie, vykrajovanie ozdobovanie a podobne. Nemám na to trpezlivosť a na pečenie asi ani vlohy :D
Ale dnes mám recept ešte na úplne inú nôtu. Pripravovala na Mikuláša ako takú slávnostnejšiu večeru. A musím povedať, že už dávno sme si tak dobre nepochutnali. Možno to bolo aj tým vínkom, ktoré keď už bolo treba kvôli receptu načínať, tak bolo škoda nedopiť ;)
Konzistencia je niečo medzi polievkou a takým omáčkovým jedlom. Hodí sa k tomu krajec kváskového chlebíka, ale zasýti aj samostatne.



Na 4-5 porcií budete potrebovať:

5 menších cvikiel
5 mrkiev
2 petržleny
1 veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
3 zemiaky
80g oravskej slaniny 
hrsť sušených hríbov
1 konzerva bielej fazule
1-2 PL paradajkového pretlaku
2-3 dcl suchého červeného vína
1 ČL sušeného tymiánu
4 ks bobkového listu
1 ČL solčanky alebo vegety bez glutamánu
čierne korenie
 soľ

  • Najprv si namočíme sušené hríby do misky s vodou. Zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky, prípadne kolieska.
  • Slaninku si nakrájame na drobno a dáme do stredne veľkého hrnca na mierny plameň smažiť, aby pustila masť.
  • Po pár minútach k nej pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania restujeme. Ak slanina pustila málo masti, tak pridáme trochu slnečnicového oleja.
  • Keď je cibuľa usmažená do sklovata pridáme do hrnca aj ostatnú zeleninu a ešte pár minút restujeme.
  • Potom podlejeme červeným vínom a necháme trochu zredukovať. Po pár minútkach pridáme všetky koreniny. Vlejeme hríby aj spolu s vodou a primiešame paradajkový pretlak. Dolejeme vodou tak, aby bola zelenina celá ponorená a ešte kúsok navyše.
  • Za občasného miešania necháme prebublávať asi 35 minút alebo kým nie je koreňová zelenina takmer mäkká.
  • Do hrnca vhodíme očistené a nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia.
  • Nakoniec vmiešame konzervu fazule, necháme prevrieť a odstavíme.

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky