Pšenovo amarantový nákyp s makom a ovocím

10:48

Tento vynikajúci nákyp mal byť pôvodne pšenovým koláčom, ale pretože "cesta" bolo nejako veľa, vznikol z toho skôr nákyp. Chuťovo sa vydaril fakt perfektne, s prevedením a formou to už trochu pokrivkávalo, ale nám to nevadilo. Do budúcna vylepším :)
Každopádne recept stojí za vyskúšanie. Žiadna múka, takmer bez sladenia a navyše je aj bezlepkáč a vegan. My sme ho jedli na raňajky trošku prihriaty v mikrovlnke. Hodil by sa tam ešte nejaký ovocný preliv, ale naadlo ma to až keď bolo po ňom. Cez zimu môžte použiť namiesto čerstvého ovocia kompót alebo sušené. Ja nabudúce určite vyskúšam aj tak.



Na tortovú formu s priemerom 24 cm budete potrebovať:

600ml ovocnej šťavy - ja som použila hrozovú, ale môže byť aj jablková
600ml vody
280g pšena
120g amarantu
200g mletého maku
2 PL kokosového oleja
4 PL ryžového sladu alebo medu
3 PL bio kukuričného škrobu
5 sliviek
1 hruška
150-200g čučoriedok alebo ríbezlí

  • Pšeno s amarantom premyjeme cez sitko a dáme variť do ovocnej šťavy zmiešanej s vodou
  • Varíme až kým nie je pšeno mäkké, potom odstavíme. Ak sa nestihla vyvariť všetka tekutina, necháme prikryté pokrievkou ešte dôjsť. Prebytočná šťava sa vstrebe.
  • Do uvareného pšena pridáme všetky suroviny okrem ovocia a dôkladne premiešame. Kokosový olej netreba predom rozpúšťať. Rozpustí sa v teplej zmesi.
  •  Slivky a hrušku si nakrájame na menšie kocky, čučoriedky premyjeme a necháme odkvapkať.
  • Tortovú formu si zo spodu vystelieme papierom na pečenie. 
  • Do formy vylejeme približne 1/3 pšenovej zmesi, stierkou uhladíme a navrch poukladáme polovicu ovocia.
  • Na ovocie navrstvíme dalšiu tretinu cesta, opäť preložíme ovocím a navrch vylejeme zvyšok cesta.
  • Vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch približne hodinu. Ku koncu zvýšime teplotu na 180 stupňov. 
  • Nákyp skúsime špajdlou, či už je vnútri spravený. Ak vytiahneme špajdlu takmer čistú, tak je nákyp hotový.
  • Nákyp vyberieme z rúry a necháme odstáť. Vychladený nakrájame a môžme podávať. 


You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky