Restovaný kel s bielou fazuľou

10:33

O keli v súvislosti s protirakovinotvornými účinkami som básnila už v predošlom článku, myslím, že si zaslúži v strave náležitú pozornosť. V skratke povedané, látky ktoré obsahuje zabraňuje angiogenéze. Angiogenéza je tvorba nových ciev, ktoré majú dodávať nádoru kyslík a živiny. Bez nich sa nemôže nádor zväčšovať.
Dnes som kel pripravila s varenou bielou fazuľou a restovanou červenou cibuľkou, ktorá jedlu dodáva vynikajúcu sladkastú chuť. Fazuľu alebo iné strukoviny sa snažím jesť takmer každý deň, keďže mäso jem len príležitostne. Strukoviny sú plnohodnotný zdrojom bielkovín, obsahujú aj množstvo vlákniny a dokážu zasýtiť rovnako ako mäso.
Čo ste o strukovinách možno nevedeli je, že obsahujú aj významné množstvo folátu, čo je kyselina listová v jej prírodnej podobe. Nie je vôbec pravda, že pri tehotenstve treba brať výživové doplnky s obsahom kyseliny listovej ako vám to odporučí každý lekár. Úplne plnohodnotne zabezpečí jej dennú dávku napr. jeden hrnček fazule a dva hrnčeky brokolice, prípadne poriadna dávka listového šalátu a máte to bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov. Čo by si teda mali budúce mamičky zapamätať je, že počas tehotenstva treba jesť veľa zeleniny, najmä listovej, a veľa strukovín.
/zdroj: Joel Fuhrman - Superimunita/
V tomto jedle majú teda budúce mamičky obsiahnutú takmer celú dennú dávku kyseliny listovej. Tak teda hor sa do varenia! :)


Potrebujeme /asi na 3 porcie/:

asi 1/4 kučeravého kelu
200g uvarenej bielej fazule
2 červené cibule
2 jarné cibuľky (nemusí byť)
1PL ľanových semiačok (tie som tam síce na prvýkrat nedala, ale nabudúce ich určite pridám)
2PL olivový olej
soľ podľa chuti

Kel si nakrájame na menšie kúsky a povykrajujeme tvrdé hlúby. Cibuľu aj jednu aj druhú si orestujeme na olivovom oleji do sklovata, následne pridáme kel. Osolíme, okoreníme podľa chuti a ešte krátko orestujeme. Na záver zmiešame s uvarenou fazuľou a ľanovými semiačkami. Ak treba ešte dochutíme. Podávame s uvarenou ryžou natural. Dobrú chuť!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky