Pečený ružičkový kel s parmezánom

7:13

Tentokrát som si pre vás pripravila ružičkový kel. Kel, hlavne ten ružičkový je podľa mňa dosť zanedbávaná zelenina. Musím sa priznať aj ja, že kým som sa nezačala zdravo stravovať, tak som kel nejedla asi ani raz. A myslím, že je to tak vo väčšine domácností (bodaj by som sa mýlila) a to je veľká chyba.
Ružičkový kel má totiž veľa zdraviu prospešných účinkov. Pri jeho konzumácií sa v tele vytvárajú izocyanáty (ITC), ktoré majú dokázaný priaznivý účinok na podporu imunity a prevenciu rakoviny. Je asi 120 rôznych druhov ITC, ktoré majú odlišné účinky. Niektoré ITC pomáhajú odstraňovať z tela karcinogény, majú protizápalové a antioxidačné účinky. Iné ITC zase zabraňujú angiogenéze, čo je tvorba nových ciev pri raste nádoru, ktoré majú nádor vyživovať. Vybudovanie nových ciev je podmienkov vzniku rakoviny. Špeciálne ružičkový kel a brokolica sú bohatým zdrojom ITC s názvom sulforafán, ktorý chráni bunky pred akýmkoľvek poškodením DNA. Zmeny DNA buniek majú za následok tvorbu rakoviny. ITC dokonca vytvárajú v bunke akýsi ochranný štít, ktorý chráni bunku pred deštruktívnymi toxínmi, aby nenastalo jej poškodenie.
Kel spolu s brokolicou, karfiolom a kapustou patria medzi kapustovitú zeleninu, ktorá má preukázateľne najvýznamnejšie protirakovinové účinky spomedzi zeleniny a preto by sme ich mali zaradiť pravidelne do svojho jedálnička. Vyskúšajte ho teda napríklad pečený spolu z bulgurom a posypaný parmezánom.





Potrebujeme /na dve porcie/:

500g ružičkového kelu
4 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice olivového oleja
asi 20g stúhaného parmezánu
1 čajová lyžička tamari omáčky - alebo sójovej omáčky
1/2 hrnčeka celozrnného pšeničného bulguru
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

Ružičkový kel si očistíme a prekrojíme na polovičky. Tri strúčiky cesnaku nečistíme a len ich prekrojíme na polku, jeden očistíme a prelisujeme. Prelisovaný cesnak zmiešame s dvoma lyžicami olivového oleja a tamari omáčkou. Kel spolu so strúčikmi a zvyšným olejom na pár minút orestujeme na panvici. Potom preložíme do zapekacej misy, premiešame s prichystanou zálievkou a dáme piecť do vyhriatel rúry na 180 ºC približne na polhodinu. Upečený kel podávame s bulgurom a postrúhaným parmezánom. Dobrú chuť!

You Might Also Like

0 komentárov

Sledujte ma na facebooku

Celkový počet zobrazení stránky